HR EN
25. rujna 2017. Video & audio

Dobro jutro Hrvatska: Europski građanin

Udruga Transplant i Tvrtko Barun ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade "Europski građanin" Europskog parlamenta, uz dobitnike iz drugih država članica EU-a. Nominirali su ih zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica koji su uoči dodjele nagrade danas u Saboru, zajedno s Tanjom Watz, predsjednicom Udruge Transplant i Tvrtkom Barunom, gostovali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Zastupnik Tonino Picula nominirao je Udrugu Transplant zbog njihovog sustavnog rada jer je Hrvatska s dna ljestvice po broju darivatelja dospjela na vh svjetske ljestvice. Hrvatska je posljednjih godinna među prve 3 zemlje na svijetu, a prva u Europi po broju darivatelja i obavljenih transplantacija organa.

"Nagrada pokazuje kakav bi trebao biti pravi sadržaj Europske unije i koji su to primjeri humanosti i vrijednosti koji trebaju biti ugrađeni u temelje rasprava o budućnosti Europe. Hrvatska kao najmlađa članica EU-a ima toliko toga za ponuditi kada je u pitanju solidarnost. Zahvaljujući radu Udruge Transplant, hrvatska transplantacijska medicina je u europskom i svjetskom vrhu, a nagrada Transplantu je nagrada volonterstvu, humanosti i izvrsnosti!“, poručio je zastupnik Picula.

Europski parlament od 2008. dodjeljuje nagradu 'Europski građanin'. Nagrada je priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Gostovanje možete pogledati na linku.

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.