HR EN
1. siječnja 2020. Intervjui

Zg summit prilika za Zapadni Balkan

Izvjestitelj EP-a za preporuke o Zapadnom Balkanu Tonino Picula očekuje da će 2020.donijeti zamah politike proširenja.

Europski parlament je u okviru diskusije o promjeni metodologije procesa pristupnja Uniji, a uoči samita EU Zapadni Balkan u Zagrebu, imenovao europskog zastupnika iz redova hrvatskih socijaldemokrata Tonina Piculu za izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkanu. U Briselu se navodi da je uloga Picule konkretizovanje stava i jača uloga Evropskog parlamenta u debati o politici proširenja EU u koju su se posljednjih mjeseci intenzivno uključile zemlje članice, ali i Europska komisija i Vijeće.

”Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu, uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020., radim na setu preporuka koje će sadržavati objektivni pregled evolucije i rezultata metodologije trenutnog sustava pregovaranja. U dokument ću integrirati i nove prijedloge koji bi trebali doprinijeti novom zamahu sada usporene politike proširenja EU u trećoj deceniji 21. stoljeća”, objašnjava Picula.

On dodaje da će prijedloge nastojati identificirati u razgovorima s većim brojem predstavnika različitih institucija, organizacija i političkih opcija odnosno u saradnji kako sa kritičarima tako i sa onima koji podržavaju politiku pristupanja. Istovremeno iz Bruxellesa pozivaju sve aktere da zadrže fokus na Zapadnom Balkanu i posvećenije rade na pripremama zagrebačkog samita koji se karakteriše kao ”ključan” za davanje odgovora na sva problematičn pitanja u okviru politike proširenja.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Intervju - Deutsche Welle

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.