HR EN
7. studenog 2016. Intervjui

Želim da SDP bude u stanju doći na vlast i kada HDZ nije u rasulu

"Od 2011. izgubili smo 320.000 birača! No, od kontinuiranog gubitka izbora mnogo više me zabrinjava kontinuirani gubitak identiteta stranke. Bez obzira na to što netko mislio, mi ipak nismo ni liberali ni narodnjaci, a najmanje - kalvinisti. SDP treba biti socijaldemokratska europska stranka", rekao je kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula u intervjuu za Glas Slavonije

Koji su prvi potezi u unutarstranačkoj organizaciji stranke koje ćete povući ako budete izabrani za predsjednika SDP-a?

Na unutarstranačkim izborima treba pokazati diskontinuitet u gotovo svim aspektima rada. SDP nakon niza poraza na izborima ne treba samo novo vodstvo. Stranka se mora obnoviti programski, statut prilagoditi demokratskim zahtjevima članstva, a organizacijski biti jače prisutna tamo gdje nas nema ili smo oslabjeli. Mi smo, prije svega, izgubili sposobnost komunikacije u stranci, a zatim je degradirana sposobnost komunikacije s građanima. Vodstvo SDP-a mora neposredno, kao i preko članova Glavnog odbora, znati što članovi stranke misle o ključnim problemima. O posebno važnim temama, u stranci valja donositi zaključke uz pomoć mišljenja stručnjaka te unutarstranačkih i javnih rasprava. O kandidatima stranke za javne funkcije odlučivat će članovi na stranačkim predizborima. Stranka se mora decentralizirati, ali ne na račun cjelovitosti organizacije. Ukratko, stranka ne smije živjeti samo od izbora do izbora i od kampanje do kampanje. Stranački život moramo intenzivirati. U tom pogledu organizirat će se i kontinuirana edukacija članstva. Zaključno, nakon njegove transformacije moja ambicija je da SDP bude u stanju konačno doći na vlast i kada HDZ nije u rasulu kao 2000. ili 2011. godine i bez ovećeg grozda koalicijskih partnera.

Kako ćete pozicionirati stranku na hrvatskoj političkoj sceni ako budete izabrani?

Od kontinuiranog gubitka izbora više zabrinjava kontinuirani gubitak identiteta stranke. Bez obzira na to što netko mislio, mi ipak nismo ni liberali ni narodnjaci, a najmanje - kalvinisti. SDP treba biti socijaldemokratska europska stranka. Na tom identitetu želim pridonijeti modernom i samopouzdanom SDP-u. Neodlučne stranke ne mogu imati odlučne birače, a bez odlučnih birača, nema ni dobivenih izbora.

Cijeli intervju možete čitati na linku.

Intervju - Glas Slavonije

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.