HR EN
27. ožujka 2018. Intervjui

Treći entitet osnažuju oni koji osporavaju jednakost Hrvata u BiH

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula sudjelovao je na nedavno održanom Znanstveno-stručnom skupu posvećenom rješenju hrvatskog pitanja za europsku BiH. Pozvao je na hitnu promjenu Izbornog zakona te nadogradnju Daytonskog sporazuma.

Kako ocjenjujete konferenciju i zaključke u kojima se inzistira na putu prema NATO i EU te ostvarenju jednakopravnosti bh. Hrvata?

Zaključci su na dobar način obuhvatili sadržaj rasprava koje su se vodile u Neumu drugu godinu za redom. Dobro je da su rasprave, prije svega, imale znanstveno-stručni karakter. Riječ je o problemu koji se može riješiti ako se, naravno, na pravi način interpretira i ispravno primijeni ustavno-pravna praksa iz nekih drugih država članica EU-a koje po svim svojim karakteristikama podsjećaju na BiH. Dakle, riječ je o složenim državnim zajednicama koje su u pravilu višenacionalne i u kojima postoji konstantna potraga za raspodjelom utjecaja središnje vlasti i autonomnih, regionalnih jedinica. To samo po sebi podrazumijeva da te zajednice moraju participirati u ukupnome životu zemlje. BiH je, istina, nešto drukčija. Ona nije članica Europske unije, a želi to biti. 

Kakvom ocjenjujete ulogu hrvatske politike u smjeru euroatlantskih integracija?

Čini mi se kako Hrvati na dobar način artikuliraju svoje političke ambicije pozivajući se s jedne strane na ono što se ne konzumira u okviru postojećih davtonskih mogućnosti koje oni imaju, a s druge strane promatraju naprijed. Promatraju BiH kao sutrašnju članicu EU, a ona se ne može približiti članstvu ako ne ispoštuje osnovni set vlastitih regula ili demokratskih standarda koji moraju vrijediti za bilo koju složenu, ali demokratsku državnu zajednicu.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.