HR EN
21. listopada 2016. Intervjui

SDP-u treba vratiti politički identitet i dijalog

S kandidatom za predsjednika SDP-a Toninom Piculom razgovarali smo što očekuje od nove Vlade, kako se SDP treba postaviti u aktualnoj političkoj situaciji, pogotovo uzevši u obzir da je u SDP-u u tijeku unutarstranačka kampanja i o njegovom programu.

Kakav SDP priželjkujete?

Priželjkujem obnovljeni SDP. Kada to kažem ne mislim samo na obnovu vrha odnosno vodstva, već mislim cjelokupnu programsku, statutarnu i organizacijsku obnovu. Trebamo ponovno biti onaj SDP u kojem je rukovodstvo komuniciralo s bazom. Prije svega, stranka treba postati mjesto političkog dijaloga, unutarstranačkog, ali i mjesto okupljanja i stalne komunikacije s građanima i interesnim skupinama u društvu. Želim stranku koja je siguran prostor gdje se neće rasipati potencijali i energija na unutarstranačke obračune. Moramo i možemo biti dovoljno snažni da možemo i sami doći na vlast, a ne pobjeđivati samo onda kada je HDZ na koljenima. Statut SDP-a trebamo prilagoditi demokratskim zahtjevima članstva, a organizacijski biti jače prisutni tamo gdje nas još nema ili gdje smo oslabili.

Kako će se SDP, ako postanete predsjednik, postaviti u aktualnoj političkoj situaciji? HDZ i Most su formirali Vladu, novi premijer Andrej Plenković, premda ga i neki unutar HDZ-a kritiziraju, čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara.

Posljednjih godina svjedočili smo srozavanju povjerenja građana u političke institucije na svim razinama. Izborni rezultati svih stranaka, pa i podatak o izlaznosti, jasno upućuju na to. Mislim da je upravo nepovjerenje glavna odrednica aktualnog političkog stanja i moj SDP će prvenstveno raditi na povratku najšireg kruga građanstva u proces odlučivanja. Pokazat ćemo da SDP ne koristi politiku za osobne probitke i da o javnom dobru i solidarnosti ne brine samo deklarativno te podsjetiti da je uloga političkih stranaka i političara mijenjati nabolje uvjete u kojima ljudi žive. SDP u Saboru ima 38 zastupnika, to nije malo, i o njih, kao i od svih SDP-ovaca na terenu očekujem konstruktivan oporbeni angažman na maksimumu. Ne zaboravimo, imamo i lokalne izbore iduće godine i oni će biti prvi test naše političke vjerodostojnosti u promijenjenim uvjetima.

Što očekujete od Vlade HDZ-a i Mosta? Mislite li da mogu nešto napraviti?

Nadam se da neće sve ostati samo na priči. Bilo bi pogubno za građane Hrvatske da ponovno imamo onaj kaos, da ne kažem cirkus, koji je trajao gotovo godinu dana, u kojoj se nisu donijele nikakve odluke za dobrobit građana, a mnoge su se dobre stvari stopirale zbog nesnalaženja pojedinaca i međusobnih obračuna. Od Vlade Andreja Plenkovića očekujem da nastavi sa započetim reformama – prvenstveno reformom obrazovanja, ali i da se uspješno nosi s ekstremno desnim i konzervativnim nasrtajima i na politiku i na društvo u cjelini. SDP, kao oporbena stranka, svakako će svakodnevno ukazivati na alternativu i naša viđenja i planove.

Neki prognoziraju da će, ako Vlada Andreja Plenkovića bude uspješna, to biti veliki problem za SDP. Strahujete li da će SDP sljedećih osam godina biti u oporbi?

SDP će pobjeđivati na izborima, kako parlamentarnim i predsjedničkim tako i lokalnim, samo ako će imati jasan politički stav i jasan politički identitet. Mi smo socijaldemokrati. Nismo ni liberali, ni narodnjaci. Neodlučne stranke ne mogu imati odlučne birače, a bez odlučnih birača, nema ni dobivenih izbora.

Cijeli intervju možete pročitati na linku.

Izvor: RTL
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.