HR EN
3. listopada 2016. Intervjui

SDP mora zaštititi sve u nesigurnim pozicijama u društvu

"Ja želim novi program, statut, efikasniju organiziranost stranke i raskid s postojećim modelom monopola u vođenju stranke. Naš glavni politički cilj je dolazak na vlast", poručio je potpredsjednik SDP-a Tonino Picula u intervjuu za Novi list.

Možete li jednom rječju reći što je SDP danas, u ovom trenutku krize: ljevica, lijevi centar ili možda narodna stranka kao što Milanović zaziva da i ostane? 

Ideja o SDP-u kao nekoj narodnoj stranici, gotovo da vuče na pripadnost europskim pučanima, našim političkim konkurentima, a mislim da ni biračima SDP-a ne bi sjela. Uostalom, kada smo im ponudili Narodnu koaliciju ostali su masovno kući. Taj model "birači ljevice neće imati za koga, pa će nužno glasati za nas", pokazao se potpuno promašenim. U prvom redu, mi smo stranka u kojoj nedostaje rasprave o političkom identitetu. Ne želim da SDP bude svjetonazorski roh-bau, da nema pregradnih zidova, tj. da budemo "ljudi posljednje pročitane knjige", što smo sada znali biti. Poštujmo dugih 120 godina hrvatske ljevice i socijaldemokracije.

Sigurna sam da vi ne biste analizirali pojedinačno svoje protukandidate, ali za jednoga vas ipak moram pitati: što o SDP-u govori činjenica da se netko upisao u stranku tek prije nekoliko mjeseci, a ipak smatra da već može postati predsjednikom cijele organizacije?

 Na ovim izborima kandidati će se, između ostalog, ključno razlikovati po tome kako ocjenjuju stanje u stranci i političku baštinu Zorana Milanovića. A većina su kandidati kontinuiteta. Ja želim novi program, statut, efikasniju organiziranost stranke i raskid s postojećim modelom monopola u vođenju stranke... Pored neizbježnog suočavanja sa svojim problemima, sada je vrijeme da naš SDP pokuša doprinjeti promišljanju kako dalje sa europskom socijaldemokracijom koja je i sama u problemima. 

Cijeli intervju možete pročitati na linku.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.