HR EN
26. ožujka 2017. Intervjui

Picula za Telegram

Zastupnik Tonino Picula razgovarao je o krizi EU i poziciji Hrvatske uoči rasprava o budućnosti EU, politici prema Zapadnom Balkanu, Rusiji te stanju socijaldemokracije, u velikom intervjuu za Telegram.

U EU se više ne govori o proširenju, a situacija u hrvatskom okruženju sve je napetija. BiH je u stanju gotovo permanentne krize, odnosi Srbije i Kosova dodatno su se zaoštrili u zadnje vrijeme, Makedonija je usred ustavne krize, a Crna Gora optužuje ruske agente za pokušaj državnog udara. “Mnogim političarima na Balkanu postalo jasno da u idućem mandatnom razdoblju nemaju šanse ući u Uniju, pa se spremnost za podnošenje žrtvi na putu prema članstvu alternirala drugim oblicima afirmacije uoči izbora ili u okršajima s političkim konkurentima”, kaže naš sugovornik.

Daljnje bi slabljenje europskih središnjih institucija, smatra, pojačalo sukobe unutar pojedinih država, ponajprije između euroreformista i onih kojima EU standardi ugrožavaju stečene pozicije. “Nikako se ne smije dogoditi da utjecaj EU oslabi na Balkanu. Budući da ni priroda ni politika ne vole vakuum, drugi, pogotovo autoritarni izvaneuropski akteri bi proširili utjecaj, ponajprije Rusija i Turska. Pored toga ostaje nepoznanica kakvu će politiku prema Balkanu voditi SAD pod Trumpom“, kaže Picula.

TELEGRAM: Kakav bi trebao biti odgovor Europe nakon napada u Londonu? Osjećate li se vi sigurno?

PICULA: Poginuli i ranjeni na ulicama Londona, Pariza, Berlina, Nice i Bruxellesa nakon terorističkih napada posljednjih godina sve više oblikuju svijest građana EU o potrebi puno uže suradnje u sektoru sigurnosti među zemljama članicama. O tome svjedoče i najnovija istraživanja javnog mnijenja jer je takva suradnja došla na sam vrh prioriteta. Vjerujem da je budući model ukupnog funkcioniranja EU neodvojiv od kudikamo uvjerljivije zajedničke obrambene i sigurnosne politike nego danas. Međutim pravi uspjesi u borbi protiv terorizma moraju doći nakon veće uloge EU u saniranju golemih problema u sada posve rastočenim poretcima na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku. Ubojitost terorizmu treba oduzimati i čuvanjem demokratskih standarda, ravnomjernijom participacijom socijalnih slojeva u nacionalnom bogatstvu te pravednijom distribucijom društvenih šansi. U takvoj EU svi ćemo se osjećati daleko sigurnije.

Cijeli intervju čitajte na linku.

INTERVJU - TELEGRAM

Izvor: Telegram
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.