HR EN
27. travnja 2019. Intervjui

Ne ugrožava nas Europska unija nego HDZ-ovo pretvaranje da mu je stalo do reformi i vladavine prava

Zašto Hrvatska nije bolje iskoristila svoje članstvo u EU, zašto treba izaći na europske izbore 26. svibnja i na čemu će nastaviti raditi u sljedećem mandatu ukoliko dobije povjerenje građana, zastupnik Tonino Picula rekao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Iz istupa nekih kandidata – a po prvi put, ako se ne varam u kampanji za EP imamo i otvoreno antieuropske opcije – proizlazi da nam je Europska unija prijetnja, na razne načine. Od pitanja suvereniteta, preko mogućnosti uvođenja eura, pa nadalje. Kakav je vaš stav, ugrožava li EU Hrvatsku na bilo koji način? (ista tema može se formulirati i kroz pitanje: Jesu li aktualni problemi Europske unije opravdan razlog za tvrdnje da nas EU i ugrožava, ili da nam je možda prijetnja?) - I sami ste kazali kako je "EU prostor šansi kojeg nismo dovoljno iskoristili u prvih šest godina članstva". Nije nam valjda za to kriv netko treći, u čemu je najveći problem? Zašto nismo bolje koristili potencijale? 

"Mislim da se temeljno pitanje ove kampanje može već sada formulirati: je li za Hrvatsku članstvo u EU šansa ili prijetnja? Kampanja za euroizbore vodi se u osobito zaoštrenim uvjetima zagovaranja ili odbacivanja europskog projekta. Kao nikada ranije u četrdeset godina postojanja Europskog parlamenta. EU se nalazi između zahtjeva za ažuriranjem i anuliranjem. Prostor za status quo se rapidno smanjuje.

Ne, Europska unija ne ugrožava Hrvatsku. Ugrožavaju je svi njeni dobro poznati deficiti koji su očito preživjeli pregovore o članstvu i prvih šest godina članstva. Valja podsjetiti da je Hrvatska još od devedesetih godina, zbog posljedica agresije, ali i autoritarnog karaktera vlasti, kaskala u demokratskoj tranziciji, odnosno jačanju demokratskih institucija.

Mi smo u EU ušli pune 23 godine nakon raspada Jugoslavije, a tijekom tog perioda imali smo HDZ kao glavnog kadrovika institucija, državnih i dijela privatnih kompanija. Nakon što je koalicijska vlada SDP-a 2000. izvukla zemlju iz međunarodne izolacije, otvorio se put prema EU. Kako je uvjet za ulazak u EU upravo bilo jačanje demokratskih institucija, HDZ je pod vodstvom Ive Sanadera prakticirao određenu vrstu mimikrije, djelomičnog pridržavanja pravila kako bi se taj proces i završio ulaskom u EU. No, ulaskom u EU i ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast, oni jednostavno prestaju glumiti privrženost vladavini prava i drugim demokratskim vrijednostima.

Zato i nismo bolje iskoristili članstvo u EU, jer institucionalno nismo bili pripremljeni, ni za provoditi zakone koje smo iz EU transponirali u Hrvatsku, niti smo tijela javne uprave osposobili za transparentno i učinkovito dodjeljivanje tih sredstava. O reformi lokalne samouprave koja bi naše jedinice lokalne samouprave osposobila za provedbu velikih infrastrukturnih projekata da i ne govorimo", poručio je Picula za Slobodnu Dalmaciju.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.