HR EN
1. listopada 2016. Intervjui

Izgubili smo mlade i ugrožene - moje je da ih vratim SDP-u!

"SDP sam suosnivao i gradio zajedno sa svojim kolegama u teškim vremenima, gledao ga kako raste, prolazi različite faze. SDP je moja politička kuća već 26 godina", rekao je Picula u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju u kojem je govorio o svojoj viziji stranke.

Kakav SDP ustvari priželjkujete? Koje "vidljive" promjene u stranci biste prvo inicirali? Statutarne, programske – vezane uz socijalnu agendu, ili kadrovske promjene? 

SDP nakon niza poraza na izborima ne treba smo novo vodstvo. Stranka se mora obnoviti programski, statut prilagoditi demokratskim zahtjevima članstva, a organizacijski biti jače prisutna tamo gdje nas nema ili smo oslabjeli. SDP treba moći konačno doći na vlast i kada HDZ nije u rasulu kao 2000. i 2011. Sada je jasno da smo toliko oslabili da ne možemo pobijediti HDZ ni kada je u previranjima. Osim toga, SDP mora biti toliko uvjerljiv da može i sam, bez širokih koalicija, dobiti dostatnu podršku birača, a onda se nakon izbora eventualno opredjeljivati za odgovarajuće koalicijske partnere.

Moj program se može sažeti u tri "za": zaštitu ranjivih skupina u društvu, neovisno o njihovom radnom statusu, zastupanje radno ovisnog stanovništva pogotovo onih dijelova koji neopravdano otpadaju iz tržišne utakmice, te zagovaranje onih koji žive od stvaralaštva, znanja i poduzetništva šireći prostore za novi rad, kompetencije i konkurentnost.

Kako mislite vratiti birače koji su se okrenuli trećim opcijama, a možda su nekad simpatizirali SDP? Kako pridobiti mlađe generacije koje i u SDP-u, baš kao i u HDZ-u kao dvjema našim najvećim strankama, sve više vide utvrdu političkog elitizma, karijerizma i omraženih "uhljeba"?

SDP treba svojim politikama i političkim projektima ponuditi zaštitu onima kojima je ona potrebna, da treba zastupati radno ovisno stanovništvo te zagovarati sve one koji žive od znanja, poduzetništva i stvaralaštva. To trebaju biti stupovi politike SDP-a kao jasni derivati naših socijaldemokratskih vrijednosti – slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti. Ta čvrsta sidra SDP-a ujedno su i polazište, ali i trebaju biti orijentir svih naših javnih politika. Kada govorimo o mlađim generacijama, situacija je nešto kompleksnija i to govorim i kao političar, ali i kao sociolog. Relevantna istraživanja pokazuju kako su mlađe generacije nešto konzervativnije od generacija svojih roditelja i to je poseban izazov za sve nas s lijeve strane političkog spektra.

Cijeli intervju Tonina Picule možete čitati na linku.


Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.