HR EN
18. studenog 2016. Intervjui

Intervju za Dnevni avaz

"Moje šanse ovise o tome u kojoj mjeri i u kojem pravcu članstvo SDP-a želi promjene postojećeg stanja. Nakon niza poraza na izborima, dva puta u deset mjeseci i na tri od četiri parlamentarna izbora u devet godina, SDP ne treba samo novo vodstvo. Stranka se mora obnoviti programski, statut prilagoditi demokratskim zahtjevima članstva, a organizacijski biti jače prisutna tamo gdje nas nema ili smo oslabili", rekao je kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula za Dnevni avaz.

Najavili ste da ćete "očistiti SDP od loše baštine Zorana Milanovića". Na što ste tačno mislili pod tim i šta taj čisti SDP može donijeti političkoj Hrvatskoj, ali i regiji, kada se primijeti svojevrsno lutanje ljevice?

Prije svega, želim se ograditi od sugestivnog naslova koji je urednički "ukrasio" jedan inače korektan i sadržajan intervju. Baš nasuprot, u SDP-u treba stati s čistkama i marginalizacijom ljudi koji imaju drugačija stajališta od vrha stranke. Ja nudim novi model upravljanja strankom. Biti predsjednik ne znači da stranka mora ovisiti o jednom čovjeku. Ne mislim se baviti predsjednikom u odlasku, nego lošim stanjem u SDP-u nakon njegovih devet godina. Najvidljiviji izraz krize demokratske ljevice su posvuda sve slabiji izborni rezultati socijaldemokratskih, laburističkih ili socijalističkih stranaka. Međutim, kriza socijaldemokracije je, naravno, strukturna jer ne uspijeva pronaći odgovore na tri ozbiljna problema: negativne posljedice globalizacije, nestanak svoje tradicionalne društvene baze – industrijskog radništva i odumiranje države blagostanja i uspon populizma koji se sve uvjerljivije potvrđuje na izborima. Posljedice toga su opći porast tenzija i otvorenih konflikata u međunarodnim odnosima. Obnovljena socijaldemokracija mora se s time suočiti. Pogotovo na jugoistoku Europe. 

Cijeli članak možete čitati na linku.

Picula za Avaz

Izvor: Dnevni avaz
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.