HR EN
10. ožujka 2018. Intervjui

I kopno može učiti o štednji od Visa i Lastova

Zastupnik Tonino Picula nedavno je predstavio priručnik "Izazov:uštedi vodu", nastao u okviru međunarodnog projekta Water Saving Challenge koji je naš eurozastupnik pokrenuo prošle godine na Svjetski dan voda. Zato ni ne čudi što je Europska federacija malih otoka istaknula upravo njega kao zastupnika koji je u aktualnom sazivu Europskog parlamenta najviše napravio za europske otoke.

Tijekom jednogodišnjeg istraživanja u sklopu "Water Saving Challenge" projekta, stručni timovi su osmislili konkretne primjere kako otočani mogu uštedjeti i četvrtinu vode, koristeći određene tehnologije, ali i mijenjajući vlastite navike? E sad, kod tehnologija je problem kako ih isfinancirati, a promjena navika se čak čini i težim dijelom jer je nekako u svijesti ljudi da štednja znači oskudijevanje? 

Upravo suprotno, naš vodič „Izazov: uštedi vodu“ koji je moj Ured predstavio proteklog tjedna u Zagrebu, naglašava i brojnim primjerima pokazuje da mjere štednje ne rezultiraju ustezanjem od korištenja, već potiču racionalno korištenje resursa. Naš projekt poručuje da je niz problema s nestašicom vode moguće riješiti bez velikih infrastrukturnih investicija i bez odustajanja od suvremenog načina života. Tehnologija o kojoj mi pričamo ne iziskuje velika sredstva, ali zahtjeva određenu vrstu osobne i kolektivne predanosti. Neka od predstavljenih rješenja koja su sasvim jednostavna. Francuzi primjerice imaju WiCi, poseban vodokotlić koji vodu za pranje ruku „čuva“ i iznova koristi za ispiranje toaleta. Godišnje za ispiranje toaleta potrošimo oko 10.000 litara pitke vode po osobi. Prostor za uštedu samo na toj stavci je ogroman, pri čemu nitko ne zagovara da prestanemo ispirati. Zgodan je i uređaj „The Fluid“ koji mjeri tlak i protok vode koja se troši u stanu ili hotelskoj sobi, nadzirući njenu primjenu: tuširanje, ispiranje wc-a, perilicu rublja i sl. Sve te podatke prikazuje na pametnom telefonu te omogućuje ukućanima i gostima da racionaliziraju svoju potrošnju. Na irskom Inis Oirru pak imaju hotel koji kišnicu s krovova koristi za ispiranje wc- a, a u bunarima filtriraju vodu pomoću UV zraka, crpe u dva spremnika i onda posredstvom gravitacije distribuiraju. Lastovo je pak u apartmane ugradilo posebne ekstenzije na pipe i na tuševe, te su izračunali da na taj način štede čak 40 posto vode! Govorimo o vrlo jeftinim i jednostavnim tehnološkim inovacijama i rješenjima. Treba, međutim, napomenuti da se fokusirajući na nove tehnologije često zaboravi na tradicionalne i vrlo učinkovite načine skupljanja vode: kišnica, bunari... Nove tehnologije ne znače da treba odustati od onih tradicionalnih, već da ih se može upotpuniti. Što se tiče ljudskog aspekta priče, ne kaže se uzalud „old habits die hard“, ali ništa nije nemoguće. Svi mi imamo neke neracionalne momente u svakodnevnoj potrošnji vode (primjerice, ostavljamo slavinu da curi dok peremo zube). Bitno je osvijestiti činjenicu da rasipanje vode dovodi do njezinog nestanka i da je moramo prestati doživljavati kao bezgraničan izvor. Naš priručnik potvrđuje da svi možemo uštedjeti vodu i objašnjava proces kreiranja plana štednje vode korak po korak. Koja će zajednica odbiti ponudu da uštedi četvrtinu vode, posebice ako joj iste nedostaje u kritičnim trenucima?

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.