HR EN
26. listopada 2017. Intervjui

Hrvatskim otocima mogu pomoći otočani, ali uz jaku potporu države i EU

Zastupnik Tonino Picula u svojem je mandatu osnovao Međuskupinu za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zahvaljujući kojoj su otoci dobili posebnu pozornost. Upravo zahvaljujući Piculinim inicijativama, Europska komisija već je osigurala 2 milijuna eura za razvoj projekata energetske neovisnosti otoka. O budućnosti hrvatskih otoka Picula govori u intervjuu za Lider.

"Prije svega, općenito treba mijenjati pristup otocima, i na europskoj i na nacionalnoj razini. Otocima je, nema sumnje, potrebna pomoć, ali predugo se na otoke gledalo isključivo kao na korisnike pomoći i predugo su rješenja otočanima servirana s kopna. Zaboravljamo da su otoci i otočani opstali tisućljećima opstajali untatoč teškim okolnostima. U Europskom sam parlamentu stoga odlučio preuzeti ulogu korektiva. Shvativši da ne postoji radno tijelo koje se strukturirano bavi otocima, osnovao sam Međuskupinu u kojoj je gotovo stotinu zastupnika s infrastrukturom za djelovanje: možemo utjecati na zakonske prijedloge, ulagati amandmane, pokretati projekte, informirati, povezivati… Europska unija je prihvatila izazov promjene pristupa prema otocima. Iznimno sam ponosan na Rezoluciju o posebnoj situaciji otoka koja je prvi i čvrst dokaz da su se dogodile dvije ključne promjene u paradigmi: otoci su jedinstveno, iako geografski disperzirano, geografsko područje koje zahtjeva i poseban pristup, te su sami otoci i često izvor rješenja problema koji muči kako otočne tako i kopnene zajednice. Ukratko, buduća kohezijska politika bit će prilagođenija potrebama otočnih zajednica, poče će ih tretirati i kao izvor a ne samo kao njihove korisnike. U tom je smislu budućnost europskih otoka, dakle i hrvatskih, odsad opipljivije optimistična", rekao je zastupnik Picula u razgovoru za Lider. 

Cijeli intervju možete pročitati na linku.

Izvor: Lider
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.