HR EN
11. siječnja 2020. Intervjui

BiH je uvijek partner EU institucijama

Prioriteti našeg predsjedanja Europskom unijom nisu dugoročno ostvarivi bez širenja na zapadni Balkan, poručio je Picula u intervjuu za Dnevni avaz.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i novi izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" kako Europski parlament i u novom mandatu intenzivno i s velikom pažnjom prati sva dešavanja u BiH.

"Kontinuirano se prati razvoj događaja u BiH i svakako se pozdravlja dugoočekivani dogovor o formiranju vlasti. Europski parlament dosljedno podržava BiH i sada se očekuje da u ovim novim okolnostima napokon proradi i zajednička delegacija Parlamenta EU i BiH. Kao što je poznato, ona se nije sastala od 2015. zbog odbijanja pravilnika o radu od dijela zastupnika iz BiH. Treba podsjetiti da se radi o standardnom dokumentu koji su ranije prihvatile sve ostale zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje. Nije, na žalost, prošao ni kompromisni prijedlog pravilnika, predložen od Europskog parlamenta. Ovaj slučaj samo odražava visok nivo nefunkcionalnosti i općeg nepovjerenja unutar postojećeg sistema u BiH" - kazao je na početku razgovora Picula.

Ističe da je BiH, i pored činjenice da je vlast formirana nakon 14 mjeseci, uvijek partner EU institucijama. 

"Svjesni smo političke realnosti i kompleksnosti u BiH i zato smatram da sada treba ozbiljno pristupiti poslu u promijenjenim okolnostima. Zaboravlja se kako je vrijeme neobnovljivi resurs. Od BiH se sada očekuje da predano pristupi dugo najavljivanim reformama na koje se jasno obavezala. U tome će imati bezrezervnu podršku pogotovo nas, europarlamentaraca, koji ćemo učiniti sve s naše strane da pomognemo. No, odgovornost je, prije svega, na BiH i očekujem da će izabrani dužnosnici odgovorno obavljati svoju dužnost" - naglašava Picula. 

Čitajte cijeli intervju na linku.

Dnevni Avaz

Izvor: Dnevni avaz
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.