HR EN
25. listopada 2017. Internet & tisak

Tržište rada treba regulirati u korist radnika

Prema novom prijedlogu Direktive o izaslanim radnicima, radnici bi trebali biti isto plaćeni i imati jednake radne uvjete kao i radnici u zemlji u koju su upućeni. Do sada je vrijedilo pravilo prema kojemu je radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. Kako će o direktivi o izaslanim radnicima u Europskom parlamentu glasati hrvatski zastupnici, otkrivaju u razgovoru za tportal.

"Cilj ove inicijative je osigurati poštene plaće te jednake uvjete poslovanja u zemlji domaćinu za lokalna i poduzeća koja upućuju radnike. Mobilnost mora biti omogućena svakom radniku, ali se prvenstveno treba provoditi na pravedan način! Problemi koji nastaju u praksi odnose se na činjenicu da se radnicima ne priznaje razina prava prema propisima EU-a. Posebno u odnosu na plaću i na ostale minimalne uvjete rada", odgovara tportalu SDP-ov hrvatski europarlamentarac Tonino Picula. O

vu direktivu smatra jednom od ključnih europskih inicijativa kojima se želi uspostaviti ravnoteža između slobode u obavljanju ekonomske aktivnosti sa zaštitom radničkih prava prema načelu za 'isti posao dobiva se ista plaća'.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.