HR EN
16. ožujka 2018. Internet & tisak

Sporenja oko entitetskog glasanja

Zastupnik i predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula, komentirao je za Euroblic nefunkcioniranje zajedničkog Odbora BiH i EU oko provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Koji princip funkcioniranja Odbora je prihvatljiv za Europski parlament, s obzirom na to da se unutar BiH ne može postići dogovor o načinu odlučivanja unutar njega?

Generalni princip funkcioniranja Odbora koji se primjenjuje na sva zajednička izaslanstva Europskog parlamenta je da se zajedničke preporuke usvajaju većinom glasova članova oba izaslanstva. Usvajanje poslovnika je do sada uvijek bilo rutinsko pitanje. No, na zajedničkom sastanku s izaslanstvom BiH ovakav standardni model je odbačen. Nakon konzultacija s pravnom Službom Europskog parlamenta, BiH strani je ponuđen kompromisni prijedlog da se zajedničke preporuke, koje usput rečeno nemaju zakonodavnu vrijednost, usvajaju dvotrećinskom većinom članova obje delegacije, Europskog parlamenta i BiH. Valja napomenuti kako je ovo prvi slučaj da se izašlo iz standardnog okvira i pokušalo udovoljiti specifičnim zahtjevima BiH strane. Na žalost, i ovaj prijedlog je odbijen. Ne samo na razini izaslanstva, već je to učinio cijeli dom parlamenta usvajanjem rezolucije.

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Euroblic
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.