HR EN
4. srpnja 2017. Internet & tisak

Slovenski zahtjev o teranu nema temelja!

Iako je dogovoreno da se hrvatskim proizvođačima terana omogući plasman na europsko tržište, Slovenija je zatražila da se to odgodi na dva mjeseca, na što je, kako su priopćili iz njegovog ureda, reagirao hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

"Večeras ukazujem na neopravdan slovenski zahtjev da se na dva mjeseca odgodi primjena delegiranog akta kojim se hrvatskim proizvođačima vina teran omogućuje plasman na europsko tržište!", poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Europska komisija je delegiranim aktom 19. svibnja regulirala ovo pitanje tako da se za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije. Dogovoreno je da se na naljepnicama i oznakama uz riječ teran, tiska i dodatak 'Hrvatska Istra', s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima. No, nekoliko dana prije stupanja akta na snagu, Slovenija je uložila zahtjev za odgodu njegove primjene.

 

Govor zastupnika Picule pogledajte u videu.

 

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.