HR EN
17. siječnja 2018. Internet & tisak

Slovenski pritisak na RH iritira Bruxelles

Ljubljana je napravila dva koraka previše i pritišćući Zagreb počela iritirati Komisiju, premda Zagreb ne bi smio precjenjivati koliko će Komisija štititi naš interes u graničnom sporu s Ljubljanom - poručio je zastupnik Tonino Picula u razgovoru za Novi list.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula ovih je dana dobio odgovor Europske komisije na svoje pitanje što će Komisija poduzeti u vezi s blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) od strane Slovenije i Mađarske. U odgovoru povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström podsjeća kako je u pogledu proširenja OECD-a stajalište EU-a još od 2007. da bi sve članice EU-a koje nisu članice OECD-a automatski bile prihvatljive za pristupanje OECD-u.

"To je stajalište koje Komisija, kao predstavnica EU-a u OECD-u, i ostale države članice, zagovaraju u raspravi o proširenju OECDa te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile", poručuje Komisija Piculi.

Eurozastupnik Picula napominje da treba biti realan i da treba dati "stvarnu" dimenziju reakciji europovjerenice Malmström na slovensku i mađarsku blokadu hrvatskog ulaska u OECD.

"Mislim da ona u ovom slučaju štiti integritet same Europske komisije i pravila koja moraju jednako vrijediti za sve. Ona je ovdje nastupila principijelno, s obzirom na to da je europski stav utvrđen prije desetak godina. Zato je morala konstatirati da je u ovom slučaju to pravilo prekršeno, i to od strane dviju članica Unije, Slovenije i Mađarske, koje trećoj članici, Hrvatskoj, političkom blokadom onemogućavaju pristup OECDu. Ne smijemo zaboraviti da Komisija predstavlja Uniju u OECD-u, tako da u ovom slučaju Komisija mora zaštititi Hrvatsku, kao što bi zaštitila i neku drugu članicu", objašnjava Picula.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.