HR EN
12. srpnja 2017. Internet & tisak

Obranjen hrvatski teran

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta (AGRI) odbio je u Bruxellesu slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran, za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra.

"Hrvatska je sukladno propisima EU zatražila izuzeće u pogledu korištenja naziva sorte i zatražila pravno rješenje koje ne ugrožava nikog. Ne postoji nikakav pravni argument za prihvaćanje slovenskog zahtjeva! Osim toga, naši su proizvođači već pretrpjeli dovoljno štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište protekle četiri godine", rekao je Picula tijekom rasprave.

Zastupnik Picula prvi je zastupnik koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, još na početku mandata u kolovozu 2013. Tada je Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti. Prošli je tjedan na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu također ukazao na neopravdan slovenski zahtjev.

Cijeli članak čitajte na linku.

 

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.