HR EN
23. lipnja 2017. Internet & tisak

Sigurnosne izazove u Europi moguće je prevladati samo zajedničkim sustavom zaštite

Predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula organizirao je međunarodnu konferenciju “Europska obrambena unija – između potrebe i mogućnosti” u Dubrovniku, zajedno s potpredsjednikom Europskog parlamenta i koordinatorom Odbora za sigurnost i obranu, Ioan Mircea Pascuom.

Okupio je domaće i strane stručnjake iz područja sigurnosti te političke predstavnike EU-a, NATO-a te ministre obrane BiH, Crne Gore i Hrvatske jer su zbog niza događaja, sigurnost i obrana postali ključno pitanje javnog interesa.

“Nakon neuspjeha u nošenju s izbjegličkom krizom pojavio se terorizam koji je jasno podcrtao sve slabosti Unije, a prvenstveno nedostatak suradnje država članica između obavještajnih službi i policijskih snaga. Upravo je izbjeglička kriza pokazala da nam u slučaju nenadanih situacija nedostaje mehanizama”, rekao je Picula. Konferencija je simbolično održana u Dubrovniku jer je stoljećima riješavao konflikte prvenstveno diplomacijom, a mnogo rjeđe oružjem.

“Moderna sigurnost nije samo pitanje vojske, tenkova i opreme nego su to socijalna, gospodarska, psihološka i energetska pitanja”, zaključio je zastupnik Picula.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Konferencija Europska obrambena unija, Dubrovnik

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.