HR EN
8. lipnja 2018. Internet & tisak

Schengen-postignuća i očekivanja (ZAKLJUČCI)

Na međunarodnoj konferenciji "Schengen - postignuća i očekivanja" koju je u Dubrovniku organizirao zastupnik Tonino Picula, izražena je potpora ulasku Hrvatske u Schengen i doneseni Dubrovački zaključci.

• Sloboda kretanja - robe, usluga, kapitala i osoba - temelj je europske integracije. Bez toga, jedinstveno tržište ne može funkcionirati.

• Schengensko područje je osnova napretka EU, a nepostojanje unutarnjih graničnih kontrola je osnova Schengena.

• U posljednje 3 godine, Schengen se susreo s nizom jedinstvenih izazova, i to takvih koji su stvorili pritisak funkcioniranju samog Schengenskog mehanizma.

• Zbog unutarnjih i vanjskih izazova, uloženi su ozbiljni napori kako bi se pronašla adekvatna rješenja - poboljšanje Schengenskog kodeksa o granicama, jačanje i interoperabilnost EU informacijskog sustava, uspostavljanje novih informacijskih sustava kako bi se adresirali nedostaci u upravljanju vanjskim granicama, reforma Zajedničkog europskog sustava azila.

• Mnogo je toga učinjeno kako bi se ublažili sigurnosni rizici: stvorene su pravosudne norme, policijska i granična suradnja, kao i tehnološke platforme za razmjenu podataka i informacija (Schengenski informacijski sustav/SIS, Vizni informacijski sustav/VIS i Sustav ulaza-izlaza/EES).

Zaključci konferencije "Schengen - postignuća i očekivanja" dostupni su na linku na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.