HR EN
13. srpnja 2017. Internet & tisak

Sarajevo opet protiv mosta na Pelješac

Parlament BiH traži da se zaustave sve aktivnosti vezane za izgradnju Pelješkog mosta. Zastupnik Tonino Picula vjeruje da ponovni pokušaj osporavanja projekta Pelješkog mosta od strane politike u Sarajevu neće ugroziti početak gradnje, a ni odnose Hrvatske i BiH.

Picula za DW tvrdi da i najnovije "junačenje" spram Pelješkog mosta u BiH ne predstavlja "ništa drugo nego uvod u nepotrebno dugu kampanju za parlamentarne izbore, koji će se (u toj zemlji) održati u listopadu sljedeće godine".

On žali što BiH nije iskoristila ovu godinu, koja je rijetka godina bez izbora u toj zemlji, za konsolidaciju svojih institucija i popravljanje gospodarske i socijalne slike kako bi se približila euroatlantskim integracijama. "Problem je očito daytonski okvir koji stimulira kulturu sukoba i nesuradnje, kako sa susjedima, tako i unutar zemlje. Očito je da u sadašnjim okvirima nije moguće očekivati nikakav konsenzus političkih aktera o budućnosti zemlje", smatra Picula.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je pružila BiH sve potrebne informacije o Pelješkom mostu, a u tom pogledu Hrvatska je bila uspješna i u EU o čemu svjedoči i odobrenje isplate europskog novca za Pelješki most. Njen osnovni cilj je povezivanje dvaju dijelova hrvatskog i europskog teritorija, a ne dovođenje BiH u neugodan geostrateški položaj.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.