HR EN
13. listopada 2017. Internet & tisak

Picula pitao Komisiju o prevenciji mogućih blokada ulaska Hrvatske u Schengen

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je u ime svoje S&D grupe bio imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen, uputio je Europskoj komisiji pitanje kako ocjenjuje napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen te misli li Komisija preuzeti ulogu medijatora i tako pomoći zemljama, koje su ispunile sve kriterije, da uđu u Schengen.

“Kako Komisija procjenjuje spremnost Hrvatske na pridruživanje Schengenu i u kojoj mjeri Hrvatska već ispunjava tražene kriterije? Postoji li očekivana vremenska dinamika kojom bi Hrvatska mogla ispuniti preostale uvjete?”, glasilo je pitanje Picule Komisiji, kojeg je postavio uoči evaluacije vanjskih granica sljedećeg mjeseca.

Nakon govora o stanju Unije predsjednika Junckera i najnovije komunikacije Europske komisije koja je poslala poruku o očuvanju i jačanju schengenskog prostora radi bolje sigurnosti i zaštite europskih sloboda, Picula je Komisiju pitao hoće li pomoći zemljama koje ispunjavaju formalne kriterije za pridruživanje Schengenu.

Piculu je zanimalo hoće li Komisija biti medijator u procesu odobrenja Vijeća za zemlje koje ispunjavaju sve kriterije za pridruženje Schengenu i voditi razgovor sa zemljama članicama koje su najavile da će se suprotstaviti budućem proširenju Schengena, zbog otvorenih bilateralnih pitanja koja imaju s određenim zemljama.

Cijeli članak čitajte na linku.

Picula: Kada će Hrvatska ući u Schengen?

Izvor: Nacional
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.