HR EN
22. listopada 2019. Internet & tisak

Otvoreno: Hrvatska dobila zeleno svjetlo za Schengen

Zastupnik Tonino Picula gostovao je u emisiji Otvoreno gdje su razgovarali o zelenom svjetlu koje je Hrvatska dobila za Schengen.

Hrvatska je korak bliže ulasku u Schengen jer je Europska komisija jučer ocijenila da su ispunjeni svi tehnički preduvjeti. Zastupnik Picula je naglasio kako želi zahvaliti svima koji su od 2015. godine predano radili kako bi se današnji dan dogodio. 

"Ocjena Europske komisije da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u šengenski prostor odlična je vijest i za tu važnu dimenziju europskih integracija koja je već godinama pod raznim pritiscima. No, Komisija je tek prva etapa koju treba savladati. Ostaje još jedna važna institucija, a to je Europsko vijeće. Ono je zadnja stanica koja odobrava ulazak neke zemlje u Schengenski prostor.

Što se tiče Europskog parlamenta, on je dosljedno na strani očuvanja Schengenskog prostora i nizom svojih akcija nastojao je ojačati priču oko Schengena koji je jedan od najvažnijih projekata u europskim integracijama, rekao je i dodao kako je bilo izuzetno važno što je predsjednik EK Juncker u svome govoru o stanju EU u rujnu 2017. godine rekao onu svoju čuvenu rečenicu da su Bugarska i Rumunjska spremne za ulazak, a Hrvatska čim ispuni kriterije".

Cijelu emisiju pogledajte u videu.

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.