HR EN
14. studenog 2017. Internet & tisak

Otočni status mora biti priznat na EU razini!

Zastupnik Tonino Picula je na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu istaknuo da zbog problema nedostatka statističkih podataka za otoke na kojima živi čak 17 milijuna ljudi, njihov status nije adekvatno priznat što im između ostalog, otežava i povlačenje sredstava.

Zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, istaknuo je u ime svoje S&D grupe u raspravi o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe u pogledu prostornih tipologija kako specifičnost otoka, odnosno „inzularnost“ mora ući u europske statistike.

Primjena statistike na otocima omogućila bi temeljit pregled karakteristika tih područja od kojih su mnoge zajedničke neovisno o zemljopisnom položaju, veličini ili razini razvijenosti otoka. "Takvi bi podaci trebali biti usporedivi s ostalim područjima tipologije i uvelike bi olakšali razvoj ciljanih odredbi zakonodavstva EU za otoke u svakoj situaciji kada im je to potrebno!“, rekao je zastupnik Picula u svom govoru.

Picula je snažno istaknuo „da otočani s pravom postavljaju pitanje kako se uopće mogu kreirati adekvatne politike za otoke ako njihov status nije teritorijalno priznat!“


Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.