HR EN
4. travnja 2019. Internet & tisak

Otočani su mi posebno pri srcu

Picula je krajem ožujka gostovao u Splitu gdje je održao tribinu pod nazivom “Hrvatska, EU, socijaldemokracija – ususret euroizborima”, i dao intervju za portal Dalmacija danas

"Do osnivanja Međuskupine za otoke Europskog parlamenta i kasnijeg Tajništva za otoke Europske komisije na čemu sam radio u prethodnom mandatu u Europskom parlamentu, posebnost otoka i životnih uvjeta otočana Europska unija nije priznavala. Prvo je osnovana Međuskupina u Europskom parlamentu, da bismo zatim uspjeli pitanje otoka konačno staviti na dnevni red Europske komisije, pri kojoj smo zatim prošle godine u ljeto uspjeli osnovati Tajništvo i osigurati njegovo financiranje. Otoci su danas čvrsto na europskoj agendi, što prije pet godina nije bio slučaj.

Novac koji smo osigurali kroz osnivanje Tajništva i tzv. Facility, ukupno 12 milijuna eura, naši otoci moraju iskoristiti kako bi naučili raditi i prijavljivati velike projekte koji će biti isfinancirani iz sredstava dostupnih za poboljšanje infrastrukture na otocima. Primjerice, Hrvatska u trenutnom financijskom razdoblju 2014-2020 na raspolaganju iz Kohezijskog fonda za ukupna ulaganja u vodoopskrbni sustav ima milijardu i pol eura. Dio tog novca mi jednostavno moramo iskoristiti za infrastrukturna ulaganja na otocima kako bi kvaliteta života na njima, u smislu javnih usluga, bila jednaka kvaliteti na kopnu", rekao je Tonino Picula u intervjuu za portal Dalmacija danas.

Cijeli intervju pročitajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.