HR EN
27. travnja 2018. Internet & tisak

Osigurajte besplatni bežični internet na javim mjestima!

Zastupnik Tonino Picula još je jednom pozvao hrvatske općine i gradove da se prijave za besplatan bežični internet na javnim mjestima koji nudi EU! Podsjetio je da se WiFi4EU natječaj, kojim će se dodijeliti prvih 1000 vaučera, otvara 15. svibnja u HRT-ovoj emisiji Dobar dan, Hrvatska.

Projekt WiFi4EU omogućit će tisućama Europljana besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem EU-a. Riječ je o važnom koraku prema ostvarenju jedinstvenog digitalnog tržišta, a prilika je za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure povuku sredstva iz EU fondova te olakšaju pristup internetu i turistima i građanima. U okviru tog programa, općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15 000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u: knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.

"Moj ured i ja uložili smo dosta vremena i truda oko ovog programa. Odmah nakon što je izglasan, stupili smo u kontakt s pružateljima usluga u RH jer smo ih prepoznali kao idealne partnere za educiranje jedinica lokalne samouprave da se prijave na natječaje. Od njih smo prikupili niz pitanja i nedoumica koje su postojale krajem prošle godine, a na koja smo od Europske komisije u kratkom roku dobili odgovore i pojašnjenja. Na početku godine moj Ured je sudjelovao na specijalnom webinaru namijenjenom zastupnicima u Europskom parlamentu, na kojem nas je Komisija izvijestila o napretku priprema, ali i odgovorila na niz pitanja koja smo im postavili, a koja smo dobili od općine i pružatelja usluga. U 3. mjesecu kada smo dobili datum otvaranja portal, izravno sam se obratio dopisom općinama i gradovima u Hrvatskoj s pozivom da se prijave u kojima smo ih informirali o projektu i rekli im da nam se jave ukoliko im treba bilo kakvo pojašnjenje. Da smo bili na dobrom tragu, pokazuju upiti općina i gradova, koji svakodnevno zovu i pitaju za tehničke detalje, od prijave pa nadalje", poručio je zastupnik Tonino Picula. 

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.