HR EN
14. prosinca 2017. Internet & tisak

Nikad jača potpora za Schengen

"Hrvatska nikad nije imala snažniju potporu Europskog parlamenta za ulazak u schengensku zonu bez granica nego što to ima danas" - rekao je S&D-ov zastupnik Tonino Picula nakon jučerašnje rasprave o proširenju Schengena na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku.

Rasprava koja je uključivala i Hrvatsku, a ne samo dvije balkanske države članice EU koje već imaju preporuku Komisije za ulazak u Schengen, održana je na inicijativu grupe europskih socijaldemokrata. I predsjednik te grupe Gianni Pittella naglasio je da "i hrvatski građani zaslužuju ispunjenje obećanja da imaju pravo pristupiti Schengenu kada ispune uvjete za to."

U EU ne može biti država prvog i drugog razreda i stoga poručujemo Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj da svatko tko poštuje schengenske kriterije izravno ulazi u schengenski prostor - rekao je Talijan Pittella.

Picula je iznio podatak da Hrvatska, prema posljednjoj evaluaciji Komisije provedenoj krajem studenog, trenutačno zadovoljava 68 od ukupno 98 preporuka koje treba zadovoljiti da bi ukupna evaluacija Komisije bila pozitivna.

Cijeli članak čitajte na linku.

 

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.