HR EN
23. listopada 2019. Internet & tisak

Komisija dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen

"Schengen je područje koje dolazi s vlastitim slobodama i privilegijama, ali i s velikom odgovornošću - članstvo u ovom klubu ne uzimamo olako", objasnio je grčki povjerenik Dimitri Avramopoulos.

Nakon četiri godine provjera, Komisija je potvrdila da je Zagreb ispunio potrebne kriterije da bude dio schengenske zone. 

Zemlje koje se pridružuju moraju biti u mogućnosti osigurati sigurnost vanjske granice bloka - osjetljiva politička tema zbog migracija od 2015. godine.

"Buduće schengensko pristupanje Hrvatske, ali i Bugarske i Rumunjske sve je relevantnije i potrebnije, s obzirom na današnje migrantske i sigurnosne izazove", rekao je Avramopoulos.

"Za Hrvatsku to nije samo jedna vrsta zadovoljstva. To je i jedna vrsta obveze da nadogradi ono što je potrebno za prevladavanje njegovih problema", rekao je europarlamentarac iz redova Socijalista i Demokrata, Tonino Picula.

Pročitajte cijeli članak na linku.

Izvor: Euronews
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.