HR EN
28. lipnja 2018. Internet & tisak

Jesmo li profitirali ulaskom u EU?

Od 1. srpnja 2013. kada se Hrvatska kao 28. članica EU i formalno pridružila europskoj obitelji prošlo je pet godina, većina hrvatskih političara i političkih stranaka drži kako je u tom razdoblju Hrvatska profitirala. Među njima je i zastupnik Tonino Picula.

Picula: Mala cijena za održavanje zajedničkog prostora mira i sigurnosti

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula ističe kako se mnogi danas, 61 godinu nakon Rimskih sporazuma, pitaju o povijesnoj opravdanosti europskog projekta kao i njegovoj perspektivi.

"Precizni analitičari su izračunali kako cijena održavanja europskog projekta, svakog od 510 milijuna Europljana, dnevno košta samo jednu šalicu kave. Slažem se s onima koji tvrde da je to doista mala cijena za održavanje zajedničkog prostora mira i sigurnosti, prostora zajedničkog tržišta, mogućnosti života i rada u globalno nevelikom, ali bogatom europskom prostoru", kazao je Picula.

Dodaje međutim kako je EU danas u ozbiljnoj krizi koju obilježava ne samo skori odlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Unije "i, nakon mnogih proširenja, prvo smanjenje EU, migrantski pritisak na njene vanjske i unutarnje granice ili teško postizanje dogovora o budućnosti EU". Danas se, ističe, države članice tvrdo sučeljavaju i o temeljnim vrijednostima na kojima EU počiva, "do te mjere da se čak razmatra i aktivacija članka 7. Ugovora o EU protiv jedne od članica, Poljske, zbog, kako je utvrdila Komisija, jasnog rizika od ozbiljnog kršenja vladavine prava".

"Osim toga, kohezijska politika je politika europske solidarnosti i jedna od crta obrane vjerodostojnosti EU. Za Hrvatsku je ključno da u privlačenju europskih sredstava u idućih pet godina bude daleko uspješnija i prevlada početno nesnalaženje. Moramo iskoristiti fondove kako bi uklonili unutarnje disparitete, ali i svim građanima Hrvatske omogućili da osjete neposrednu korist od članstva u Uniji", kazao je Picula. 

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Jutarnji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.