HR EN
10. prosinca 2019. Internet & tisak

Hrvatski otoci na putu prema čistoj energiji

Kroz Akcijski plan osigurao sam novih dva milijuna eura za pomoć otocima u prijelazu na obnovljive izvore energije

Projekt ide dalje. Dogovorom Europskog vijeća i Europskog parlamenta o proračunu za 2020. godinu, osigurano je kroz akcijski plan novih dva milijuna eura za tehničku pomoć otocima, za prijave na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije u sljedeće dvije godine - potvrdio je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, zadovoljan što se na 4. otočnom forumu za čistu energiju na EU otocima, prvi put organiziranom u Hrvatskoj, okupilo gotovo 200 sudionika.

"Ovo je proces koji je započeo prije tri godine kad sam s kolegom s Malte podnio amandman na godišnji proračun Europske unije, kako bi se osigurala sredstva za energetsku tranziciju na otocima te s vremenom omogućio prelazak na proizvodnju električne energije iz čistih izvora i osigurala dekarbonizacija. Europska komisija je odlično reagirala i te godine je usvojen paket “Čista energija za sve Europljane”, ali s posebnim osvrtom na one koji su zemljopisno, društveno, socijalno, gospodarski zakinuti, a to su otočani koji su se do tada u europskim politikama nalazili u mrtvom kutu", izjavio je Picula koji je iznimno zadovoljan i činjenicom da je među 26 europskih otočnih zajednica uključenih u proces tranzicije prema čistim izvorima i oblicima energije, čak deset hrvatskih. To je 7 otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane) te Brač, Hvar i Korčula.

Ciječli članak čitajte na linku.

Slobodna Dalmacija

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.