HR EN
3. svibnja 2018. Internet & tisak

Građani EU zaslužuju jednak pristup prometnoj infrastrukturi

Svi građani Europske Unije zaslužuju jednak pristup prometnoj infrastrukturi, a oni koji žive u zemljopisno zakinutim područjima zaslužuju bolje šanse za održivi razvoj, poručio je naš eurozastupnik Tonino Picula u raspravi o promicanju održivog prometa i uklanjanju uskih grla koja je ovih dana vođena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Na tom je izvješću Picula, čiji su "otočni amandmani" naposljetku redom usvojeni, radio kao izvjestitelj u sjeni u ime Progresivnog saveza socijalista i demokrata te kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke.

Polazeći s te pozicije Picula se posebno založio za otoke i otočane pa je u amandmanima pozvao da se pri određivanju prioriteta ulaganja u narednom razdoblju u većoj mjeri u obzir uzmu upravo teritorijalne posebnosti takvih područja te da se posljedično povećaju i financijske potpore za otočne regije ali i planinska te pogranična područja.

"Adekvatna prometna povezanost znači ostvarenje punog potencijala jedinstvenog tržišta i svi dijelovi Unije zaslužuju biti primjereno povezani", ustvrdio je u toj prigodi potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke istaknuvši i da "ekonomski gubici zbog nedovoljnog prometnog povezivanja danas dosežu do 1 posto godišnjeg BDP-a Europske unije".

Cijeli članak čitajte na linku.

Govor zastupnika Picule pogledajte u videu.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.