HR EN
5. travnja 2017. Internet & tisak

Gorko-slatka bitka oko stevije

Uzgoj stevije nije zabranjen, kao ni korištenje umjetnog zaslađivača koji se iz nje dobiva, ali nije dozvoljeno korištenje, odnosno prodaja lišća ili zelenog praha u trgovinama. Za promjenu tih propisa založio se europski parlamentarac Tonino Picula koji je reagirao prema Komisiji.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula je uoči stupanja na snagu nove europske uredbe o novoj hrani, od Europske komisije zatražio da razmotri stavljanje zelene stevije na listu dozvoljene hrane.

"Proizvođači ne mogu plasirati listove i prerađevine od listova stevije (prirodno uzgojene stevije) niti u Hrvatskoj ni na području cijele EU jer se stevija ne nalazi na popisu nove hrane, odnosno u katalogu nove hrane. To je popis koji sadržava netradicionalne europske proizvode koji se smiju koristiti za potrebe prehrane unutar Europske unije", pojašnjava Picula, dodajući da je istovremeno ekstrakt koji se dobiva iz stevije odobren u EU kao aditiv i koristi se kao umjetno sladilo.

"Svojim pitanjem Komisiji pozvao sam da se dozvoli upotreba i naravno, prodaja tzv. zelene stevije tj. same biljke koja je prirodno uzgojena", ističe Picula. Stupanjem na snagu novih propisa o novoj hrani, što bi se trebalo dogoditi krajem ove godine, "očekujem od Komisije da ponovno razmotri stavljanje stevije na popis dozvoljene hrane, baš kao što su to dosad napravile zemlje poput SAD-a i Japana", poručuje Picula koji je Komisiju podsjetio i da se, članstvom Hrvatske u EU, "niz poljoprivrednika suočio s nemogućnošću plasmana svojih proizvoda te neisplativosti održavanja nasada stevije."

Cijeli članak čitajte na linku.

Stevija - nedozvoljena hrana

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.