HR EN
18. svibnja 2017. Internet & tisak

Europskim novcem spriječit ćemo iseljavanje s hrvatskih otoka

Europarlamentarac Tonino Picula, suosnivač i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, u četvrtak je na plenarnom zasjedanju organizirao konferenciju "EU Investments in Islands" posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke.

"Riječ je o konferenciji koju organiziram drugi put u godinu dana, a pokušavam za isti stol dovesti predstavnike hrvatskih otoka, ljude iz razvojnih agencija duž hrvatske obale od Dubrovnika do Istre i svima onima koji mogu pomoći da se konačno promijeni odnos Europske unije prema vlastitim otocima", kazao je Picula novinarima.

Oko 17 posto stanovnika EU-a živi na otocima, a čak su četiri članice i same otoci, podsjetio je Picula, dodajući da do sada nije postojala dovoljno koherentna i učinkovita politika investiranja ili brige o europskim otocima.

"Osnivanjem međuskupine prije dvije godine stvari se pomalo polako mijenjaju i već imamo i neke rezultate. Prije nekoliko mjeseci uspjeli smo izvršiti preinaku budžeta Unije i dobili smo dva milijuna eura za projekt koji bi trebao osigurati energetsku autonomnost otoka korištenjem izvora električne energije iz obnovljivih izvora", kazao je zastupnik.

Ističe, međutim, da to nije dovoljno već treba mijenjati kompletan odnos prema otocima, računajući prije svega na politički pritisak kako bi se nakon 2020., kada istekne višegodišnji financijski okvir, u budućoj kohezijskoj politici pozicija europskih otoka u financiranju promijenila.

Cijeli članak čitajte na linku.

Picula organizirao konferenciju o ulaganjima na otoke

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.