HR EN
6. veljače 2018. Internet & tisak

Europarlamentarci podržali strategiju širenja EU-a

Hrvatski europarlamentarci podržali su u raspravi u Europskom parlamentu predstavljenu strategiju Europske komisiije proširenja Europske unije na države zapadnog Balkana.

Strategija za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom“ najavljuje europsku budućnost zemalja zapadnog Balkana kako bi se ostvarila stabilnija, jača i ujedinjenija Europa. Strategiju su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predstavili potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP/S&D) je, govoreći o predstavljenoj strategiji proširenja EU-a ocijenio da je onaj jezičac na vagi koji je presudio u korist donošenja tog dokumenta činjenica da građani kao glavni problem u funkcioniranju Unije vide pitanje sigurnosti.

"Dvije trećine europskih građana kao glavni problem funkcioniranja EU-a vide sigurnost. Taj osjećaj nesigurnosti nije prije bio toliko prisutan. Nakon financijske i gospodarske krize, krize u Europi su poprimile drugi oblik. Prije svega osjećaj ugroženosti velikim brojem migranata, njih milijun i pol, i to ne samo migranata koji su došli u jednom nekontroliranom procesu iz zemalja zahvaćenih ratom i nedaćama već imamo tu i 23 milijuna ljudi koji su od 90-ih napustili prostor srednje i istočne Europe", kazao je Picula.

Cijeli članak čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.