HR EN
24. ožujka 2017. Internet & tisak

EU protokol uštede vode na iskustvima naših voda

U Europskom parlamentu, a povodom Svjetskog dana voda, održana je vrlo zanimljiva i sadržajna panel rasprava koja je, osim za okupljanje i organiziranje otočana iz više europskih zemalja, označila i formalni početak provođenja Projekta upravljanja vodama na otocima nazvanog »Water saving challenge«. Netom zaključeni »bodulski panel« rezultat je zauzimanja našeg europarlamentarca Tonina Picule koji je ujedno i suosnivač te potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za otoke.

Panel je početak ambicioznog međunarodnog projekta kojemu je temeljni cilj osmisliti model racionalnog upravljanja vodama na otocima, uključujući i nastojanja povezana sa štednjom vode i korištenjem obnovljivih izvora energije. – Nedostatak pitke vode pogađa mnoge europske otoke, a cilj našeg projekta dobrim je dijelom vezan s nastojanjima smanjenja njene potrošnje, posebice u smislu neracionalnog rasipanja vodnih resursa, poručio je Picula, napomenuvši da bi se učinci zajedničkog djelovanja u skorijoj budućnosti na spomenutim, a s vremenom i svim ostalim europskim otocima, trebali početi prepoznavati u uštedama i vode, i novca. – To ćemo, uvjeren sam, i postići, i to korištenjem inovativnih tehnoloških rješenja te promjenom svakodnevnih ljudskih navika, zaključio je domaćin ovotjednog okupljanja otočana, dodavši da će sve što na tom planu postignu otoci uključeni u projekt, biti primjenjivo i na svim ostalim otocima i drugim obalnim zajednicama. Projekt otvoren prezentacijom izazova s kojima se susreću žitelji i svi koji brinu o vodoopskrbi spomenutih osam otoka, potrajat će cijelu godinu, a iduće okupljanje radne skupine zadužene za izradu modela upravljanja vodama održat će se u rujnu u Komiži, po dovršetku niza planiranih terenskih istraživanja.

Cijeli članak čitajte na linku.

BRISELSKA KONFERENCIJA O OTOCIMA

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.