HR EN
4. ožujka 2018. Internet & tisak

Ekološki vodič Tonina Picule koji štedi vodu otočanima

Publikacija naslovljena »Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom« rezultat je međunarodnog projekta pod nazivom »Water Saving Challenge« koji je Picula pokrenuo u suradnji s Kraljevskim tehnološkim institutom u Stockholmu. Projekt je okupio osam otoka, po dva iz Hrvatske (Lastovo i Vis), Francuske (Houat i Seine), Grčke (Itaka i Tilos) te Irske (Cape Clear i Inis Oirr). U šali, Picula kaže da se radi o "inicijativi četiri mora"...

Cilj projekta bio je prikupiti iskustva otoka u rješavanju problema nestašice vode uz pomoć inovativnih tehnologija i politika štednje vode. Priručnik koji je temeljem toga nastao »dokaz je otočne domišljatosti iz koje svi možemo nešto naučiti«, napominje Picula.

WiCi je, dakle, "autohtoni francuski proizvod« koji vodu, koja se koristi za pranje ruku, čuva u vodokotliću tako da kad se sljedeći put ispire toalet, za ispiranje se koristi upravo ta voda u kojoj je netko prethodno oprao ruke. "Budući da godišnje ispiranjem trošimo oko 10.000 litara vode po osobi, ovakva opskrba vode iz vodokotlića koji je ujedno i umivaonik predstavlja pametnu uštedu vode", poučava nas tako vodič za štednju vode koji je nedavno izdao i javnosti predstavio Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule. Pametni vodokotlić samo je jedno od rješenja kako se može uštedjeti voda općenito, a osobito na otocima gdje je slatka voda još dragocjenija nego na kopnu.

Osim već spomenutog vodokotlića, otočani su se domislili i nizu drugih rješenja kojima žele potaknuti i stanovnike otoka, ali i turiste koji na otoke dolaze da pažljivije troše vodu. Jedan od primjera iz vodiča je razglednica na kojoj se posjetitelje upozorava da su grčki otoci suočeni s "ozbiljnim problemom s vodom" i da je ključno koristiti onoliko vode "koliko vam je potrebno" jer je "svaka kap bitna". Sličan primjer poticanja gostiju da se ne razbacuju vodom je hotel u Bruxellesu koji, kako se može doznati iz priručnika, gostima koji ručnike koriste više puta nudi besplatno piće. Dakle, umjesto da se nakon svakog pranja ručnik baci na pod da bi ga osoblje zamijenilo, gosti mogu sudjelovati u štednji vode, a zauzvrat dobiju nagradu."

Iskoristili smo znanje otočana i došli do zaključka da možemo uštedjeti između deset i 55 posto slatke vode - rekao je Picula napomenuvši da sada isti izazov postavljaju pred sve europske otoke: "Možete li uštedjeti vodu?", pitaju stoga autori priručnika. Ako je suditi prema njihovom iskustvu, odgovor je jednostavan: "Naravno da možete".

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.