HR EN
22. lipnja 2018. Internet & tisak

Dio otočnih potreba financirat će EU

Stanovnici europskih otoka napokon bi u budućnosti mogli imati iste uvjete kao i stanovnici na kopnu! Položeni su temelji da dosad zanemareni, ili barem ne toliko slušani stanovnici otoka u EU, a riječ je o 15 milijuna ljudi, mogu računati na to da će u sljedećem mandatnom razdoblju jedan dio njihovih potreba biti financiran novcem europskih institucija, govori Tonino Picula, eurozastupnik.

U Velikoj vijećnici Grada Zadra eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike Europske komisije Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali su se u četvrtak sa čelnicima Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te načelnicima općina Preko, Kali, Tkon, Sali i čelnicima Otočnog sabora.

Predstavnici četiri dalmatinske županije sudjelovali su na sastanku u zadarskoj Gradskoj vijećnici U Velikoj vijećnici Grada Zadra eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te predstavnici Europske komisije Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali su se u četvrtak sa čelnicima Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te načelnicima općina Preko, Kali, Tkon, Sali i čelnicima Otočnog sabora. Radni posjet uslijedio je nakon prije dva tjedna uspostavljenog Tajništva za otoke u sklopu Europske komisije, koji je omogućio amandman zastupnika Tonina Picule, i prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije isključivo na raspolaganju otočanima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u sljedeće dvije godine ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije, kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava i poboljšanju životnih uvjeta.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Delegacija Europske komisije posjetila Zadar i Pag

Izvor: Zadarski list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.