HR EN
5. studenog 2019. Internet & tisak

Crna Gora nastavlja put prema EU

Što se tiče Crne Gore i njenog puta ka Europskoj uniji, nikakva klauzula balansa nije aktivirana, istaknuo je u razgovoru za NOVU M izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Od naše zemlje, poručuje, očekuje se nastavak reformi, a od Europske unije da preispita i ispravi svoje odluke, poput neotvaranja pregovora sa Skopljem i Tiranom, prvom narednom prilikom. Svojevrsna blokada procesa proširenja pogrešna je odluka EU i nedopustivo je da neke zemlje pravo veta koriste kao alat za rješavanje unutarpolitičkih prilika u svojim zemljama, ocijenio je za NOVU M izvjestitelj EP-a za Crnu Goru Tonino Picula. Dodaje i da bi Europsko vijeće trebalo preuzeti odgovornost i djelovati u skladu sa vlastitim obavezama, te da očekuje da učinjeno bude ispravljeno ako ne prvom narednom prilikom, onda u vrijeme hrvatskog predsjedavanja u prvoj polovini naredne godine. "Pa bila bi prava šteta da se jedan dobar pregovarački proces kakav je karakterističan za Crnu Goru, na bilo koji način zaustavi. Mislim da je Crna Gora napravila dobar posao, jako je napredovala", kazao je Picula.

Piculu su pitali i je li se promijenila situacija kada su posrijedi pregovori sa Crnom Gorom, s obzirom na to da dio javnosti tvrdi da je neformalno aktivirana klauzula balansa. Picula kategorično odbacuje takve tvrdnje: "Što se tiče Crne Gore, nikakva klauzula balansa odnosno blokiranja otvaranja novih poglavlja nije aktivirana. Od Crne Gore se svakako očekuje da nastavi sa reformama, pogotovo u područjima u kojima je registriran manjak napretka u godišnjem izvještaju same EK. Predsjednik komisije Jean Claude Juncker i drugi europski lideri su toliko puta naglasili, a s čime se ja slažem da je put prema članstvu u EU individualan", rekao je izvjestitelj.

Cijeli članak čitaje na linku.

Mina news

B92

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.