HR EN
11. travnja 2018. Internet & tisak

Borba za oceane i mora bez plastike!

Između 150 i 500 tisuća tona otpada godišnje zagađuje mora unutar EU. Stoga je u Bruxellesu otvorena vjerojatno najintrigantnija izložba u Europskom parlamentu, s eksponatima otpada koji je pronađen u europskim morima, zbog podizanja svijesti javnosti o opasnosti tog globalnog problema. Izložbu „Ocean Plastics Lab“ organizirala je Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), a otvorio ju je potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula.

"Iako je problem zagađenja mora globalno prepoznat, ova izložba koja bez imalo uljepšavanja prikazuje morski otpad, vrlo nas slikovito podsjeća da je izazov u rješavanju tog problema iznimno velik! Osim podsjećanja na opseg problema, ona je upozorenje što se sve može i mora učiniti. Moramo se udružiti, uključiti dionike sa svih razina i što prije osloboditi naše oceane i mora od otpada", poručio je zastupnik Tonino Picula te iznio zabrinjavajuće statistike.

SEARICA ovaj tjedan organizira niz aktivnosti kako bi upozorila da se godišnje u mora diljem EU, otpušta između 150 i 500 000 tona otpada! Svake se godine u Europi generira oko 25,8 milijuna tona plastike, a samo je 30 posto tog otpada reciklirano.

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Dubrovnik net
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.