HR EN
January 22, 2018 Internet & Press

SDP should answer key Croatian issues and animosities in the party

About the dispute between Croatia and Slovenia, response he got from the European Commission regarding the blockade of Croatia's entry into the OECD and the situation in SDP, MEP Tonino Picula spoke for Glas Slavonije.

Na vaš je upit predstavnica Europske komisije odgovorila kako je u pogledu proširenja OECD-a stajalište EU da bi države članice, koje podnesu zahtjev za članstvo u OECD-u, trebalo smatrati prihvatljivima i automatski ih uključiti u postupak pristupanja. Kako je onda ucjenjivački stav Slovenije ipak zaustavio RH na tome putu i vidite li izlaz, jer ovaj deklarativni stav EK zasad očito ne znači ništa konkretno?

Ne bih se složio. Već po reakciji slovenskog ministra vanjskih poslova vidljivo je da slovenska strana nastalu situaciju javno nastoji predočiti kao hrvatski spin, ali s nelagodom očekuju nastavak sukoba kojeg su sami izazvali. Povjerenica Europske komisije Cecilia Malmström, na moje pitanje kako planiraju odgovoriti na blokadu ulaska RH u OECD od strane Slovenije i Mađarske, stala je u obranu prava Hrvatske da kao članica EU može lakše pristupiti toj organizaciji, ali i integriteta same Komisije koja predstavlja interese cijele Unije u OECD-u. Malmström je odbacila politiku blokade kao sredstvo za rješavanje bilateralnih pitanja. Odgovor ima političku težinu jer diskvalificira tvrdnje slovenskih predstavnika kako uživaju bezuvjetnu podršku institucija EU u pokušajima izolacije Hrvatske zbog odbijanja arbitražne presude. Mislim da je ulazak u OECD ovog trenutka svojevrsni lakmus papir u analizi pozicije Hrvatske i onih zemalja koje nas blokiraju.

Odnosi sa Slovenijom opet su na jednoj od najnižih točaka. Može li se pitanje granice između dvije država riješiti na bilo koji drugi način osim dogovorom, na čemu inzistira premijer Plenković, tj. ima li i koliko opasnosti danas da se Slovenija pritiskom na EU (uoči izbora) doista okoristi?

Ma kako on izgledao na kraju, dogovor je svakako jedini način izlaska iz ovog problema. Duga je povijest sporenja naših država oko granice, a Slovenija je pribjegavala i otvorenoj ucjeni. Pa i s pozicije senioriteta s obzirom na duži staž u EU. Međutim, takva metoda nije više tako djelotvorna. Naime, EU će načelno tražiti da se poštuje presuda kompromitiranog arbitražnog suda, ali neće sigurno pokretati kaznene mehanizme protiv Hrvatske kao u slučaju sporova sa Poljskom, Mađarskom i Češkom. Jer za to nemaju ovlasti, ali i jer “imaju razumijevanja zašto je Hrvatska izašla iz postupka” kako je izjavio Juncker na press konferenciji s Pahorom. Naravno, nervoza kod slovenskih političara raste razmjerno približavanju tamošnjih izbora, a granični spor je tema broj jedan u kampanji.

Cijeli razgovor čitajte na linku.

Source: Glas Slavonije
We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies.